U10 - hodnocení podzimu 2022

Hodnocení podzimní části sezony 2022/2023

Fotbal Neratovice - Byškovice z.s. U10

Miniliga, okresní soutěž

 

logo FK

Tomáš Hříbal, hlavní trenér kategorie U10:

Podzimní sezóna nám začala srpnovým soustředěním ve Studenci. Po soustředění až do Vánoc jsme odtrénovali 51 tréninkových jednotek, odehráli jsme 32 zápasů nebo turnajů. Zápasová utkání se skládají z přátelských utkáních, utkáních okresního přeboru starší přípravky a 5 turnajů krajské miniligy, kterou organizujeme. Začali jsme s brankářskými tréninky, po ustálení dva hráči navštěvují brankářskou specializaci jednou týdně.

Na soustředění jsme si začali nastavovat týmová pravidla, která formují tým, vytváří respekt mezi hráči a posouvají nás směrem k lepšímu týmovému výkonu. Tato pravidla budeme stále po klucích vyžadovat, na většinu už si kluci zvykli, budeme důslední v jejich dodržování. Výchovný proces je nedílnou součástí naší tréninkové koncepce, kde pokládáme základ v přípravce do pozdějších věkových kategoriích. S plněním tohoto cílem jsme spokojeni.

Dalším naším cílem je zvyšování sebevědomí a sebedůvěry v sebe samotné, zvyšování mentální odolnosti, zejména nás zajímá, jak se hráči chovají po chybě a jak se chovají při hře, pokud prohrávají. Toto je dlouhodobý cíl, na kterém budeme dále pracovat.

Z fotbalových činností prohlubujeme herní dovednosti hráčů, přičemž kromě útočných činností jsme se zaměřovali na obrannou činnost, součinnost dvojic, otáčení těžiště hry. U těchto činností vidíme velký posun v podzimním období, z dřívějších chumlů okolo míče v mladší přípravce už využíváme velkou plochu hřiště. Oproti tomu zápasíme s vyhledáváním a vytvářením si volného prostoru pro obdržení míče, což se projevuje zejména při rozehrávce od naší brány, tady musíme dále zapracovat. Kromě specifických fotbalových dovedností stále rozvíjíme rychlost, sílu, všestrannost, v zimních měsících gymnastiku a pohybové hry. Herní výkon hráčů nám roste, přiblížili jsme se týmům v krajské minilize, avšak stále nám tato těžká utkání ukazují, na čem musíme dále pracovat.

S čím nejsme úplně spokojeni je tréninková docházka, průměrná účast za podzim činila 70%. Jednoznačně vidíme, že hráči s nízkou účastí provedli malý nebo žádný progres oproti hráčům s nadprůměrnou účastí. Z velké části jsou příčiny neúčasti nemoci a zranění, nicméně je tam i podíl "volných" dnů, na což se chceme ve spolupráci s rodiči zaměřit.

Zavedli jsme kapitánské pásky, které slouží jako motivační faktor pro hráče - po tréninku rozdáváme dvě pásky klukům, kteří předvedou nejvíce snahy, odvahy, respektu, píle. Dále jsme zavedli domácí výzvy, v jejíž rámci mají kluci za dva týdny doma zkoušet novou dovednost, ti nejlepší obdrží fotbalové kartičky. V neposlední řadě máme možnost jako partnerský klub Slávie poslat dva hráče jednou za měsíc na tréninkovou  jednotku pod vedením slávistických trenérů.

Také nesmíme zapomenout na společné akce s rodiči, které nám vytváří přátelské prostředí a zanechávají spoustu vzpomínek. Začali jsme rafty na Jizeře v Českém ráji včetně společné dopravy ve vlastním vagóně, postavili jsme tým na turnaji rodičů, klub pořádá společenský ples pro fotbalovou veřejnost, rodiče si vyzkoušeli trénink se svými dětmi, sezónu jsme zakončili na zimním stadionu hokejovým zápasem děti proti trenérům, kde trenéři po těžkém boji podlehli :-) Slibujeme odvetu a chceme v podobných akcích pokračovat i v další části sezóny.

Celkově za podzimní sezónu převažují pozitiva, na které chceme navázat v jarní sezóně. Budeme se snažit kluky rozvíjet v individuálních herních činnostech, nyní se nachází uprostřed zlatého věku učení se těmto dovednostem, chceme tyto dovednosti ještě více dostávat do hry, s čímž souvisí rozvoj herní odvahy a sebevědomí. Děkujeme hráčům za tento půlrok, rodičům patří taktéž velký dík a obdiv, kolik hodin strávili po boku svých dětí na trénincích a zápasech. Těšíme se do další práce s tímto týmem.