U12 - Zahraniční turnaj Dachau

Zahraniční turnaj Dachau – kategorie U12

Sestava: Lukáš Kaštánek, Štěpán Matucha – Matyáš Hnaš, Vojtěch Židoň, Petr Koťara, Marek Löffelmann, Matyáš Melichar, Filip Mňuk, Ondřej Stehlík, Ivan Vintuniak, Marek Houzar, Michal Krejčí, Dominik Hrstka

Ve dnech 03.06.-05.06.2022 se naše žákovské kategorie včetně kluků ročníku 2010 účastnili zahraničního turnaje v Německém Dachau. V pátek v brzkých ranních hodinách jsme společně vyrazili na cestu do Mnichova, kde na nás čekala zastávka u Allianz arény. Kluci si prošli muzeum místního celku a navštívili fanshop, ve kterém si koupili suvenýry Bayernu Mnichov. Ve večerních hodinách jsme se přesunuli do dějiště turnaje, kde jsme se ubytovali a zašli na společnou večeři.

Sobota – první hrací den

V sobotu náš čekali 3 zápasy ve skupině.

První zápas jsme odehráli proti švýcarskému FC Glattbrugg. S vítězem celého turnaje v kategorii U13 jsme prohráli vysoko 6:0. Pro kluky byl tento první zápas turnaje také první zápas v novém rozestavení a s novými pravidly. Naši hráči si museli rychle zvyknout na nové zahrávání offside systému, a to nám dělalo velké problémy jak do obranné fáze, tak i směrem do ofenzivy. Nedokázali jsme si poradit s dlouhými míči, které létali za naší obrannou řadu a soupeř si tak vytvořil mnoho příležitostí.

V dalším utkání jsme se postavili proti domácímu celku ASV Dachau U13. V tomto zápase jsme podali velmi zdařilý výkon, soupeře jsme nepouštěli do většího ohrožení naší branky, a naopak jsme si dokázali vypracovat velmi slibné brankové příležitosti. Bohužel jsme z vyložených šancí dokázali proměnit pouze jednu, a tak zápas skončil remízou 1:1.

Třetí zápas ve skupině jsme odehráli s rakouským ASKÖ Oedt, ve kterém jsme podlehli 1:0, i přesto, že zápas byl velice vyrovnaný a rozhodl pouze jeden gól.

S bilancí dvou porážek a jedné remízy ve skupině jsme postupovali do boje o 13.-16. místo.

Neděle – druhý hrací den

V neděli nás čekali celkem dva zápasy o umístění. První zápas jsme odehráli s francouzským C.S. Chamonix. Opět velmi vyrovnaný zápas, který nakonec skončil remízou 1:1 a rozhodovali pokutové kopy, ve kterých jsme byli úspěšnější a zápas jsme vyhráli 4:1.

O konečné umístění jsme si zahráli s německý SV Günding. V tomto zápase jsme podali nejlepší výkon na turnaji. Po celý zápas jsme velmi dobře zvládali obrannou fázi a soupeře jsme nepustili do jediné šance. Naopak do útočné fáze se ukázala naše touha tento zápas zvládnout a dokázali jsme si vytvořit spoustu brankových příležitostí. Opět nás ale trápila finální fáze, a i proto jsme vstřelili pouze jedinou branku. Zápas tedy skončil naší výhrou 1:0 a celkově jsme se umístili na 13. místě.

Jakub Svoboda, hlavní trenér kategorie U12:

„Ze zahraničního turnaje v Dachau mám velmi dobrý pocit jak z předvedené hry, tak i z celkového působení naší kategorie v Německu. Pro kluky byl celý turnaj velkým zážitkem a pevně věřím, že si zahraniční působení užili. Co se týče herní stránky, tak nám turnaj přinesl spoustu nových zkušeností. V zápasech jsme nastupovali proti starším a mnohdy mnohem vyspělejším klukům, což nám občas dělalo problémy v soubojové činnosti. Dále jsme si od začátku turnaje museli poradit s rozestavením 8+1 s offsidy od poloviny hřiště. Tento systém zápasů se v České republice nehraje a bylo vidět, že nám hlavně v úvodních zápasech dělá problém součinnost obranné řady a pohlídání si offsidů na útočné i obranné polovině. Se všemi novými faktory se kluci popasovali velmi dobře a dokázali být vyrovnanými a v některých zápasech i lepšími týmy. I nadále nás v zápasech trápí produktivita ve finální fázi, i proto jsme některé zápasy nedokázali zvrátit na naši stranu. Kluci si za celé zvládnutí akce, fotbalové i mimofotbalové, zaslouží pochvalu.“