Jaký byl rok 2019

 

Jaký byl jubilejní rok FK Neratovice/Byškovice?

nera

 

Rok, ve kterém si připomněli stoleté výročí fotbalu v Neratovicích, má za sebou místní klub FK Neratovice/Byškovice. Kromě samotných oslav kulatého výročí se povedl především na poli pokračující snahy zařadit se ve výchově mladých fotbalistů mezi přední české kluby.

 Dospělý tým znovu potvrzoval své už devět sezon pevné místo v divizi, čtvrté nejvyšší soutěži. V jarní části uplynulého ročníku se sice partě trenéra Tomáše Staňka nepoštěstilo dotáhnout k postupu do třetí ligy nadějnou druhou příčku z podzimu, ani za konečnou sedmou se ale žlutomodří nemuseli stydět. Oproti předešlé šlo o nepatrné zhoršení o dvě příčky a čtyři body.

 Mírně sestupnou tendenci výsledků se nepodařilo zastavit ani během podzimní části. Daň si nejspíš vybíralo cílené omlazování kádru z řad vlastních odchovanců. Bez zkušených Regnera či Kokošky, kteří v létě zamířili jinam, Neratovičtí ve vyrovnané soutěži dopláceli na nižší střeleckou produktivitu. Po herní a fyzické stránce se dokázali vyrovnat i soupeřům ze špičky tabulky.

 Jednadvacet bodů a zimování na hraně druhé poloviny pořadí, přesně na devátém místě, sice není žádnou tragédií, ale zároveň ani podle představ vedení. To se ještě před odchodem na soutěžní přestávku rozhodlo pro nový impulz v podobě trenérské výměny.

 „Do sezony jsme vstupovali s omlazeným kádrem a nepočítali s žádným zázrakem. V těžkých utkáních jsme byli rovnocenným soupeřem, ale ta papírově lehčí jsme nezvládali,“ zdůvodnil předseda FK Vladimír Kaňka ukončení tři a půl roku trvající spolupráce s Tomášem Staňkem.

 Do zimní přípravy a následných odvet přivede tým Jiří Brunclík. Na lavičku áčka zamířil z pozice šéftrenéra mládeže. Řadu mladších hráčů tak velmi dobře zná a v minulosti už vedl. „Rozhodli jsme se vybrat trenéra z našeho klubu, tak aby znal fungování mládeže, která má být do budoucna hlavní zásobou našeho A-týmu. Jirka si postupnou prací vyzkoušel vše v našem klubu, udělal A licenci a je připraven na vedení našeho A-týmu,“ dodal Kaňka.

 Dorostenecké kategorie U19 a U17 zatím jako poslední v klubu povýšily do ligové společnosti. Ve druhé nejvyšší soutěži se druhým rokem perou v tvrdé konkurenci vrstevníků i z řady ligových klubů.

 „V ligových soutěžích jsme s dorosty o dva roky dřív oproti plánu. Díky ročníku 2000 jsme se ale rozhodli do toho jít. Kluci soutěž udrželi, což je takový malý zázrak. Současné ročníky to budou mít o to těžší, že nejsou koncovými a hrají proti o rok starším soupeřům. Bohužel zde ještě narážíme na minulost klubu, kdy týmy byly po dvouročníku a vždy jeden z nich byl slabší,“ prorokoval v létě předseda.

 Starší, podle jejichž výsledků se odvíjí účast, si proti loňskému podzimu o pět bodů pohoršili. Dvanáct bodů stačí svěřencům Radka Zámečníka s asistenty Langmajerem a Kačerem na třináctou příčku z šestnácti. Vedení nejstaršího mládežnického týmu ovšem věří, že je v jeho možnostech zlepšení a přiblížení se loňským 32 bodům a konečné jedenácté pozici.

 Pro mladší dorost Neratovic je aktuální sezona skutečný křest ohněm. Z patnácti podzimních zápasů posbíral stejný počet porážek. Podle trenéra Michala Voljanského stojí za zatím nulovým ziskem generační obměna. „Kluci to mají těžké, většinou nastupují proti o rok starším a to je moc znát. Minulý rok v divizi měli strašně moc času, tady se přesvědčili, že nemají žádný. Podzim byl seznamovací, teď máme dostatek času se připravit na jaro a předvést, že do druhé ligy patříme,“ neskládal po první části zbraně kouč, který bude na jaře pomáhat coby asistent u áčka.

 Starší žáci válčí v letos pouze jedenáctičlenné skupině divize a v poločase navazují na předešlá umístění ve středu tabulky – U15 vedená trenéry Zábranským, Brunclíkem a Korbelářem je s dvanácti body šestá, U14 koučovaná dvojicí Mašanský – Mára zimuje s osmnácti body čtvrtá.

 Oba ročníky mladších žáků jsou na tom v lize obdobně. Třináctka trenérů Wurma s Novotným posbírala v třinácti podzimních zápasech deset bodů a do jara půjde z desáté příčky čtrnáctičlenného pelotonu. O rok mladšímu výběru trenérského tria Sedláček, Martinec, Kučera stačí dvanáct bodů na průběžnou jedenáctou příčku.

 Jak ukázal i nástup při říjnových oslavách sta let, neustále stoupající počet mládežnických členů vyplňuje i kompletní ročníky přípravek. Mnohé z týmů už svou kvalitou přerostly okresní soutěže. Z iniciativy neratovického vedení tak vznikla krajská miniliga, v níž se malí fotbalisté z předních klubů prostřednictvím turnajů chystají na budoucí působení v žákovských ligových soutěžích.