Pěkné výkony, které předčily umístění

V sobotu ráno jsme se setkali k druhému turnaji v tomto roce. Po dostavení v Odolené, kde už známe každou parketu, jsme zavítali vůbec poprvé do SportCentra Prosek. Čekalo na nás 6 zápasů s rovnocennými soupeři. Sestava byla kompletní takřka hodinu před začátkem turnaje a tak jsme měli dostatek času i prostoru pro řádnou přípravu a rozcvičení.

1. zápas, AFK Slavoj Podolí „bílá“ – 0:1

S úvodními utkáními máme většinou značné problémy. Avšak tentokrát tomu tak nebylo a to dosti možná i díky delší rozvičce před začátkem turnaje. V tomto utkání kluci předvedli asi svůj nejlepší výkon na tomto turnaji. Malčus s Peťasem se blýskli skvělými individuálními akcemi a Lajnič dokázal, že se umí přikladně vracet po ztrátě míče, když chce. Ani pozičně nebylo moc klukům vytknout a netřeba zmiňovat již tradiční jistotu v bráně v podobě Páťi Sandu. A tak jediné co nás trápilo byla koncovka. Nejvíce o tom může vyprávět Žíža po jehož střele do tyčky se branka chvěla asi celý víkend. Krutou daní za ofenzivní pojetí a důraz na samostatné a odvážné řešení situací, byl protiútok soupeře v samotném závěru, kdy do naší prázdné brány padl jediný gól utkání.

2. zápas, TJ Sokol Libiš – 2:2

V derby jsme s pozdějším vítězem turnaje už tak příkladný výkon neukázali, přesto si dovolím tvrdit, že jsme si se soupeřovo hrou na jednoho hráče po většinu zápasu dokázali poradit. I v tomto případě kluci trávili většinu času na polovině soupeře a díky tlaku na míč vsítil náš první gól turnaje. Soupeř se spoléhal na inviduální vyspělost jednoho z hráčů a to mu vyneslo dvě branky. Jednogólové manko se podařilo smazat Žížovi, který v posledních vteřinách utkání zajistil po samostatné akci remízu, a tak i první bod do turnajové tabulky.

3. zápas, AFK Slavoj Podolí „modrá“ – 1:3

Proti druhému soupeři z Podolí jsme si sáhli na opačný konec výkonostního spektra než proti tomu prvnímu. Nejhoršímu výkonu za celý turnaj můžeme „vděčit“ pasivitě, neběhání na míč a špatnému obsazování. Do branky se tentokrát postavil Lajnič. Spoluhráči mu roli nijak neulehčovali, nesprávně si nabíhali na rozehrávku a lacině jsme nechali soupeře se dostat do vedení, které udržel až do konce zápasu. Jediný kdo si zaslouží pochvalu je Malčus, který celý zápas poctivě odmakal a odměnou mu byl čestný gól.

4. zápas, FA Praha – 0:1

Malčus dostal (za odměnu) příležitost v brance, což však bylo znát vpředu. Postrádali jsme odvahu, tah na míč a neuvolňovali jsme se, aby nám mohl spoluhráč přihrát. Jediným pozitivem byla Lajničova střela z první, která ostře kontrastovala se střeleckou impotencí, jelikož jsme často sami sebe připravoali o možnost střelby vinou dlouhé přípravy či pocitem, že musíme střelou roztrhat síť (nebo popravit brankáře). Kluci však prohráli nezaslouženě a to gólem, který gólem ani nebyl. Nemá smysl to více rozebírat. Nepřijeli jsme na turnaj, abychom se hádali.

5. zápas, SK Dolní Chabry – 2:2

Začátek utkání nám poněkud utekl a vzadu jsme mnohokrát propadli. Naštěstí soupeř z nemálo střel do prázdné branky využil pouze jednu. Poté k útoku zavelel Malčus a díky povedeným akcím s bezchybným zakončením otočil skóre na 2:1. Soupeř v závěru potrestal náš nedůraz na míč a neobsazování hráčů.

6. zápas, FK Meteor Praha XVIII – 3:2

Konec dobrý všechno dobré. Kluci si vzpomněli na svůj výkon z prvního zápasu a zaslouženě (a poprvé vůbec) porazili silného soupeře z Prahy 8. Lajnič dostal kluky brzo do vedení a k brankovému účtu přispěl Malčus, a to hned dvakrát. Za zmínku stojí i Peťasovo úžasné prokliIčkování se hřištěm, byť k zakončení již nezbývaly síly.

Závěrem

Přes vesměs velmi dobrý výkon, pohled na turnajovou tabulku nebyl lichotivý a pro kluky velmi krutý. Poslední místo si vůbec nezasloužili, ale rozhodovaly opravdu drobnosti (rozdíl mezi 4. a posledním byly 2 body). Odměňován byl spíše pasivní fotbal na sílu a náhodu. Takový styl hry však kluky neučíme a nikdy učit nebudeme. Veříme, že zaseto máme opravdu dobře a úroda, byť za pár let, by měla být bohatá. Děkujeme rodičům, že tuto klubovou filozofii respektují a podporují. Rád bych zmínil, že toto neuniklo oku (i uchu) pořadatele, který v pozdější diskusi prohlásil naše kluky za morální vítěze a ocenil chování a podporu rodičů.

Individuální ocenění pro Lajniče (všemi trenéry prohlášen za nejlepšího hráče turnaje) a náš trenérský tým (organizátorem vyhlášen jako nejlepší za pozitivní koučing) bychom rádi vyměnili za týmový úspěch, který si kluci již delší dobu zaslouží.

Branky: Malčus 5, Lajnič 2, Žíža 1
Pochvaly: Malčus, Lajnič, Peťas, Páťa S., Žíža