Na slovíčko s trenérem Zámečníkem

Radek Zámečník: Práce s mládeží je jiná, ale baví mě
Po ukončení svého druhého působení v Tišicích plánoval nejméně půlrok bez fotbalu. Vyhlídky na trávení větší porce času s rodinou ale vzaly hned v lednu za své. Na svědomí to měl telefonát od vedení FK Neratovice/Byškovice. Nabídku po delším čase znovu trénovat některou z mládežnických kategorií na místě, kde fotbalově vyrostl od přípravky až po dospělé, Radek Zámečník po poradě se svými nejbližšími přijal. Ani po více než čtvrt roce nelituje.

Jaký byl přechod od mužů v Tišicích ke staršímu dorostu?
Přechod to byl výrazný. Hodně mi pomohli Jirka Brunclík a trenéři z U17, kteří mi ze začátku usnadnili se adaptovat. Práce s mládeží je trochu jiná než s dospělými, ale vždy mě moc bavila a baví.

V čem vidíte hlavní odlišnost?
Mám na tréninku patnáct hráčů, kteří chtějí trénovat.

V Tišicích tomu tak nebylo? Nebo proč je tým na padáka z kraje?
Tišický fotbal doplácí na to, že nemá návaznost z dorostenecké kategorie, a na přestárlé hráče. V dnešní době je hráčů jak šafránu, staří, co byli zvyklí trénovat, už pomalu končí svou kariéru a mladším se moc nechce. Přitom parta a kvalita doplněná o dva až tři hráče není na B třídu, se kterou se pomalu loučí, vůbec špatná. Vše je ale na hráčích a bohužel tréninková úroveň je moc špatná.

Vy sám už jste neviděl šanci Tišice v jarní části zachránit, nebo proč jste se rozhodl skončit?
Na začátku podzimní části jsem po letní přípravě, která byla velice slabá, vedení a hráčům řekl, že pokud se nezlepší tréninková morálka, po podzimu skončím. Nepovedlo se doplnění a tréninková úroveň se nezlepšila, tím pádem i výkony šly dolů. Kdyby to bylo naopak, tak bych z Tišic neodešel, ani kdybychom se zachraňovali. Krom účasti na trénincích jsem tam byl spokojený.

V Neratovicích jste dříve působil jako hráč i trenér. Co se za tu dobu změnilo?

Je to sedmnáct let, takže úplně všechno.

Co říkáte stávající úrovni tamní mládežnické základny?
Jsem v Neratovicích krátkou dobu, ale co jsem poznal, tak je na vysoké úrovni. Je to vidět i podle toho na jakých úrovních hrají žáci i dorosty.

Jaký tým jste „zdědil“ po svých předchůdcích?

U19 je jedna velká parta. Jsou tam velice šikovní hráči. Je vidět, že jsou spolu dlouho, a že s nimi Jarda Langmajer udělal kus dobré práce. Je jen na nich, jak na sobě budou pracovat a poperou se o možnost prosadit se v prvním mužstvu, případně jinde.

Říká se, že dorost je nejproblémovější kategorie. Nemáte třeba problém s tréninkovou morálkou či disciplínou hráčů?
Máte pravdu, že hlavně kluci 17 až 19 let jsou ve věku, kdy toho mají dost. Přípravy na maturity, dojíždění, plnoletost, autoškoly - to všechno je ovlivňuje. Do toho trénink čtyřikrát v týdnu. Mají to náročné, ale fotbal mají rádi. S morálkou ani disciplínou problém nemáme.

V divizi se vám zdá se podařilo navázat na podzimní výborné výsledky. Jak vy sám hodnotíte zhruba polovinu jarní části?
Podle výsledků to vypadá, že jsme navázali na podzimní výsledky, ale pořád je na čem pracovat. Moje představa je více kombinačních prvků, zrychlení hry dopředu a více důrazu v soubojích, aby byli kluci co nejvíce připraveni pro dospělý fotbal.

Nad vaše síly byl až do minulého kola pouze lídr. Co vám v utkání s Libercem chybělo?

První poločas byl z naší strany velice podařený. Hráli jsme aktivně a hlavně proměnili šance. Ve druhém soupeř prostřídal čtyři kvalitní hráče a začala se projevovat jeho kvalita, pozorně jsme bránili a nepouštěli soupeře do šancí. Vše se odehrálo v posledních devíti minutách. Nejdříve byla proti nám nařízena velice přísná penalta a po ní se nám všechno rozpadlo. Hráči cítili křivdu, úplně odpadli a soupeř nás potrestal. Prohrát zápas v devíti minutách je dost tvrdé, ale i takový je fotbal a pro nás další ponaučení.

Vedete nejstarší mládežnickou kategorii. Kolik hráčů po sezoně v dorostu končí? Nebude to znamenat výkonnostní propad?
Po sezoně nás opustí šest hráčů, ale třináct jich zůstane, takže osa kádru bude silná. Přejdou k nám šikovní kluci z U17. Na některé posty hledáme i hráče odjinud. Myslím, že U19 bude opět kvalitní mužstvo.

Jakou budoucnost očekáváte u hráčů, kteří po sezoně končí? Mají na to, aby se prosadili do širšího kádru áčka?

Jak jsem avizoval, je jen na nich, jak přistoupí k tréninkům. Všichni se zapojili do zimní přípravy A mužstva. Pokud makají, šanci určitě dostanou.

Jak probíhá a jak hodnotíte spolupráci se stávajícím trenérem áčka Tomášem Staňkem, případně dalšími trenéry v FK, jejichž řady se neustále rozrůstají?
S trenéry mládeže jsme v kontaktu přes týden a spolupráci si jen pochvaluji. S Tomášem Staňkem každý týden řešíme hráče, kteří půjdou s A-týmem, nebo naopak. Vše šlape, jak má.