Robert Kokoška: Snad jsem si smůlu na zranění vybral

 KokoskaNeratovice /ROZHOVOR/ - Robert Kokoška: Snad už jsem si smůlu na zranění vybral

Poslední dvě utkání přinesla neratovickému áčku nejen úvodní tříbodové přísuny v jarní části divize, ale také jeden velký návrat. Zkušený záložník Robert Kokoška nasbíral první mistrovské minuty po více než roce a půl. Tak dlouho trvalo, než se zotavil poté, co si v září 2016 v utkání s Velvary přetrhl přední zkřížený vaz v levém koleni.

Roberte, už se cítíš zdravotně v pořádku?

Koleno si musí zvykat na zátěž. Hádám, že to bude ještě nějakou dobu trvat, abych mohl říct, že je úplně v pořádku. Zejména po větší zátěži nebo po trénincích na tvrdším povrchu koleno reaguje a občas nateče, což ale není po tomto zranění nic neobvyklého. S trenérem je ale rozumná domluva, a proto i moje příprava a tréninky byly přizpůsobené. Snažím se dělat maximum z hlediska regenerace a s tím spojených věcí, aby vše bylo co nejdřív v úplném pořádku.

Jak probíhala rekonvalescence?

Na operaci jsem byl v prosinci 2016. Měl jsem stejné zranění před osmi lety, to jsem byl hráčem Dukly Praha, tehdy to bylo na druhé noze. Takže jsem věděl, co mě čeká a že návrat po tomto dlouhodobém zranění není jednoduchý. Samozřejmě každý hráč má průběh a délku rekonvalescence různou. V mém případě to mělo komplikovanější průběh, musel jsem na podzim 2017 s kolenem ještě na jeden zákrok, a tak se moje pauza protáhla na delší čas, než jsem očekával.

Důležitá je určitě i psychika. Jak si snášel tak dlouhou dobu bez fotbalu?

Fotbal hraju od pěti let a byla to teď hodně dlouhá doba bez fotbalu. Těšil jsem se na návrat hodně. S psychikou jsem ale nikdy problémy neměl. Snad už jsem si smůlu na zraněný vybral. Věřím, že už bude zdraví držet.

Jak doháníš tréninkové manko?

Nejlíp se manko dohání, když si člověk přidává. Díky svému časově variabilnímu zaměstnání chodívám několikrát týdně přes den do fitness centra, kde běhám a dělám cvičení zaměřené na posílení zraněné nohy.

Kdy to bude už i na základní sestavu?

To je spíš otázka pro trenéra. Pro mě je důležité, že se každým dnem a každým tréninkem cítím lépe po fotbalové i fyzické stránce.

V zápasech do kterých si zasáhl, jste ukončili jarní sérii porážek – náhoda, nebo nějaká spojitost?

Žádnou spojitost bych v tom nehledal, byla to náhoda. Pro nás je důležité, že jsme po třech zápasech bez výhry konečně dvakrát vyhráli. Věřím, že výsledkově na poslední dva zápasy navážeme i v dalších týdnech.

Asi nebylo zkraje jara příjemné sledovat, jak tým nevyhrává, když člověk sám nemůže pomoci?

Asi jako každý zraněný fotbalista jsem měl i já několikrát chuť vběhnout na hřiště a pokusit se klukům pomoci. Z tribuny se to vždycky sleduje hůř.

Souhlasíš, že Nový Bor jste nejtěsnějším rozdílem spíše ubojovali, než přehráli?

Z naší strany to nebyl úplně stoprocentní výkon, toho jsme si myslím všichni vědomi. Nepodařilo se nám vsítit druhý uklidňující gól, který by nám utkání zjednodušil, trochu nás zároveň uklidnil a soupeři zároveň ubral na jeho elánu. Proto jsme museli o nejtěsnější vítězství bojovat až do samého závěru.

Mohla se nějak projevit únava ze středeční dohrávky s Rakovníkem?

Já tohle „vymlouvání se“ na únavu nemám moc rád. Je pravda, že času mezi zápasy sice nebylo mnoho, tím že doma hrajeme v sobotu dopoledne a zároveň někteří kluci měli ze středečního podvečerního zápasu zdravotní problémy. Ale myslím, že jsme dostatečně dobře trénovaní a že zároveň máme dostatečně široký kádr, abychom zvládli dobře odehrát v týdnu tři zápasy. Spíš bych řekl, že nám zápas po herní stránce nevyšel. O to důležitější je, že i přesto jsme zápas dokázali dovést do vítězného konce. V minulých zápasech s Ostrou, nebo v Souši to bylo obráceně - herně jsme podle mého nezklamali, ale získali jsme jen bod. Takový je někdy fotbal.

V tabulce jste se během týdne dotáhli z osmého na úroveň třetího místa. Co říkáš na takovou vyrovnanost soutěže?

První polovina tabulky je opravdu hodně vyrovnaná, každý může porazit každého, což je dobře i z hlediska fanoušků, kteří sledují tuto soutěž.

Kde vidíš Neratovice po třiceti kolech?

To se necháme překvapit. Máme na tuto soutěž kvalitní tým, určitě se chceme pohybovat v horních patrech tabulky. Pokud bychom sezonu zakončili na medailové pozici, myslím, že by to byl pro neratovický fotbal pěkný výsledek.