Rozhovor s trenérem Staňkem

stanek ATrenér Staněk:  Z týmu cítím obrovskou vůli, všichni jedou na sto procent
Prvnímu týmu v neděli po dlouhých 119 dnech skončí soutěžní přestávka. V rámci druhého jarního kola divizní skupiny B nastoupí na umělé trávě pražského Meteoru. V týdnu před utkáním jsme vyzpovídali trenéra Tomáše Staňka, který promluvil o výsledkově vydařené zimní přípravě, změnách v kádru i vyhlídkách před odvetami.

Jak se těšíte na úvodní jarní zápas?
Určitě víc než na ty přípravné. A myslím, že i celý tým.

Přestávka vašeho týmu byla delší o odložený duel s Rakovníkem. Velvary mezitím utekly o další tři body. Může to hrát nějakou roli?
Myslím, že velkou ne. Místo mistráku jsme měli hodně náročný herní trénink. Uvidíme, jak zvládneme zápas na Meteoru. Věřím, že to nebude problém. Tým vypadá celkem dobře. Asi tři čtyři hráči měli nějaké šrámy, takže pro nás na druhou stranu bylo dobře, že jsme s Rakovníkem nehráli. O to víc se těšíme na Meteor.

Přípravná utkání jste s výjimkou závěrečného proti třetiligovým Zápům vyhráli. Má to pro vás nějakou vypovídající hodnotu?
Prakticky nemá. Bylo fajn, že jsme odehráli těžší utkání jako ty s třetiligovými týmy. To bych viděl jako hlavní plus. V neděli pro nás ale začíná úplně jiná soutěž. Zažil jsem už kolikrát, že příprava byla hrozná a pak se vyhrávalo, nebo naopak že se po fantastické přípravě nedařilo. Ale měli bychom být vyladění, mužstvo má svou tvář. Těšíme se na to, že to potvrdíme. S výsledky v přípravě to ale nekoresponduje.

Kdybyste měl okomentovat změny v kádru. Odchodů ani příchodů příliš nebylo.
Od doby, kdy jsem před rokem a půl přišel, se protočilo celkem asi dvacet hráčů. První rok byl v tomto hodně hektický. Teď jsme si stanovili cíl stabilizovat kádr, dát mu ještě šanci v přípravných utkáních, aby hráči mezi sebou našli více chemie a tým dozrál. Negativní roli sehrál odchod Martina Rejmana do Štětí. Doplnění dvěma hráči, o které jsme měli zájem, se bohužel nepovedlo. Chtěli dohrát sezonu ve svých klubech. Nicméně se nám podařilo dostat zpátky Gazdíka. Pozitivní je, že se uzdravuje Kokoška, což je pro nás velká posila. Neříkám, že naskočí hned do prvních zápasů, ale už naplno trénuje a dává si dohromady kondici.

Jediným úplným novicem je zatím brankář Malík. S ním počítáte na pozici dvojky?
Všem třem klukům jsem řekl, aby se porvali o pozici jedničky. Švejda byl výkonnostně dobrý, ale chyběla mi na oba trochu větší konkurence a tlak v tréninku. Proto jsme přivedli Malíka. Uvidíme, jak se to vyprofiluje, a kdo chytne šanci za pačesy.

Můžete Adama Malíka více představit?
Je to devadesátý pátý ročník. Jako odchovanec Mladé Boleslavi působil v tamní juniorce. Divizi už chytal za Suchdol a naposledy v Motorletu.

Kromě Martina Rejmana odešel i Jakub Moravec do Brandýsa. Bude to nějaký problém?
Momentálně máme v kádru pětadvacet hráčů. Na Kubovu pozici máme alternace – Radka Hrdého, Pepu Kozáka i Matěje Brabce, který se nyní velmi dobře adaptuje z dorostu a v přípravě je pro mě velkým překvapením. Horší to bylo u Martina Rejmana, na jehož stranu jsme měli pouze Bartáka. Další jsme zkoušeli. Právě na tento post jsme chtěli udělat Hradeckého z Rakovníka, což se nám nakonec nepovedlo.

Jak velkou komplikací je absence Tomáše Chlumeckého, který nestihne úvodních šest zápasů kvůli vyloučení ve Velvarech?
Nazval bych to ranou do živého. Je to pro nás problém, který se nám zčásti podařilo vyřešit příchodem Gazdíka, což je čistokrevný stoper. Jsem rád, že jsme ho přivedli. Věřím, že se nám v alternaci se Šulcem a Regnerem podařilo obranu sehrát, což byl jeden z úkolů.

Návrat Ladislava Gazdíka, který za poslední dva roky odehrál tři mistrovské zápasy, ten poslední za áčko v červnu 2016, působí tak trochu jako zjevení…
Měl nějaké pracovní povinnosti a připravoval se individuálně. Musím říct, že třeba se Zápy odehrál excelentní zápas. A to hrál proti silnému útoku. Proti Jablonskému to neměl vůbec jednoduché a poradil si s ním velmi dobře. Na začátku jsem z něj měl obavy, ale v přípravě mě přesvědčoval, že by mohl být plnohodnotnou náhradou.

O sestavě na Meteor už máte jasno?
Z nějakých osmdesáti procent. Čekám, jak dopadnou zranění z minulého týdne – Ďurinda, Hrdý a Pajkrt. Tento týden už všichni naplno trénují.

Meteor už má za sebou zápas proti Velvarům. Zaregistroval jste jeho výkon, kterým podle mnohých nebyl horším a zápas mohli i klidně vyhrát?
Osobně jsem ten zápas neviděl, ale měli jsme tam člověka, který nám ho sledoval. Viděl jsem několik zápasů Meteoru už dříve a jejich problém byl, že nepropadávali herně, ale ve hře ve vápnech. Proto mají tak málo bodů. Snaží se s tím něco udělat, vyměnili trenéra, který tomu chce vtisknout nějakou tvář. Bude to těžké, ale myslím, že i my jsme dobře připraveni a máme šanci bodovat. Uděláme pro to všechno.

Velvary máte naopak až v posledním kole. Tipnete si, jestli ještě v té době bude ve hře postup?
Tipovat nebudu, ale hrozně bych si přál, aby se v posledním kole u nás hrálo o postup. Šlo by o vrchol celé divize.

Kdyby to náhodou nevyšlo, existuje i nějaké další umístění, se kterým byste byl spokojený?
Nemám to tak. Důležité je, aby nám to fungovalo jako v přípravě, nebo celý poslední rok. Abychom trénovali v dostatečném počtu jako dosud a všichni byli zdraví. Vyhneme se pak podobným excesům jako s Českým Brodem, kdy jsme i s hráči dorostu dali horkotěžko dohromady jedenáct lidí. Když se to povede, jsem přesvědčený, že skončíme v první trojce. Pak budu spokojený a myslím, že všichni v Neratovicích.

Nemůže se stát, že by hráči nezvládli boj o čelo tabulky v hlavách?
Je důležité mít správné typy v kabině. Jestli tomu někdo podléhá, tak si to dokáží říct mezi sebou. Co třeba před rokem nebylo, to je obrovská vůle v trénincích. Cítím, že všichni jedou na sto procent. Starší kluci jako Víťa Regner, Voras, Martin Škarecký dokáží emoce u ostatních zvládnout, aby nikdo nelétal hlavou v oblacích.